Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

ΧΑΡΤΟΫΦΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΥΦΑΝΣΗ

Η χαρτο-υφαντική ήταν η εισαγωγή στην ύφανση μαλλιού με το στημόνι και το υφάδι πάνω στον μικρό αυτοσχέδιο αργαλειό.
Το μάθημα ήταν πάν' απ' όλα μια άσκηση πάνω στην ΥΠΟΜΟΝΗ, την οποία όχι μόνο τα σημερινά παιδιά, αλλά και εμείς οι μεγάλοι της εποχής αδυνατούμε να την κάνουμε δική μας!





























 Με το "Τσίκι- τσίκι" του ζωγράφου Αλέξη Ακριθάκη

Μετά την ύφανση με το "τάκα-τάκα" του αργαλειού, ήρθε και η ύφανση στο σχέδιο με το "τσίκι- τσίκι" , γνωστή διαδικασία του ζωγράφου Αλέξη Ακριθάκη, την οποία και προσεγγίσαμε μέσα από τα ζεύγη αντίθετων εννοιών όπως π.χ, πύκνωση- αραίωση, έντονο- άτονο, κενό- πλήρες, κλειστό-ανοικτό σχήμα, παχύ-λεπτό, χρώμα - άχρωμο κ.λ.π.....με πολύ υπομονή και πάλι!
-...Επιμένω όλο και πιό πολύ , πιστεύοντας στην αξία διαδικασιών που εξασκούν την ΥΠΟΜΟΝΗ των παιδιών , την προσήλωση, συγκέντρωση και εξάσκηση δεξιότητας των ακροδακτύλων τους στη μικρή και λεπτή κίνηση. Πιστεύω δε, πως η έννοια του "εργό-χειρου" ενώνει τον νου με την καρδιά του ανθρώπου και πως στην διαδικασία που ακολουθουν τα χέρια διοχετεύεται όλη αυτή η ισόρροπη σχέση στο ίδιο το έργο του ανθρώπου, με πρώτο τρανό παράδειγμα, όλα τα έργα του Λαϊκού μας πολιτισμού.
- έργα της (Δ΄τάξης) ....και το πρώτο πράγματι εντυπωσιακό γι αυτή την ηλικία! (υπενθυμίζω πως δεν υπάρχει καμία παρέμβαση δική μου)