Σάββατο 26 Απριλίου 2014



Συμμετοχή στο διαγωνισμό με θέμα: 

"Η Νίκη της Σαμοθράκης"


Βαλσαμάκη Βάσια

Το έργο που επιλέξαμε η τριμελής επιτροπή του δημοτικού μας σχολείου, στην οποία συμμετείχαν  η διευθύντριά μας Μαργαρίτα Σμπρίνη, η δασκάλα Σοφία Βασιλούνη και η εικαστικός Ολυμπιάδα Κελαϊδή, είναι της μαθήτριας Βάσιας Βαλσαμάκη (Στ΄Τάξης).

Η μαθήτρια Βάσια εργάστηκε απορροφημένη την ώρα της δημιουργίας της και απέδωσε σχεδιαστικά μέσα σε λίγα λεπτά την κίνηση του αγάλματος, τοποθετώντας το σωστά συνθετικά μέσα στον χώρο του χαρτιού της. Μπράβο Βάσια !

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ



Η Νίκη της Σαμοθράκης (220 – 190 π.Χ)
Γλυπτό από παριανό μάρμαρο άγνωστου καλλιτέχνη της ελληνιστικής εποχής και βρέθηκε στο ναό των «Μεγάλων Θεών» ή «Καβείρων» στη Σαμοθράκη.
Παριστάνει φτερωτή τη θεά Νίκη.
Το γλυπτό εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου από το 1884. 

Η κίνηση του έργου είναι σπειροειδής και η σύνθεσή του δίνει την εντύπωση ότι ανοίγεται οπτικά προς διάφορες κατευθύνσεις.
 Αυτό το πετυχαίνει ο καλλιτέχνης με τις οξείες γωνίες των φτερών, την προβολή του αριστερού ποδιού και την έμφαση που δίνει στο ένδυμα το οποίο κυματίζει ανάμεσα στα πόδια της θεότητας. Ο γλύπτης, από τον τρόπο με τον οποίο σκαλίζει το μάρμαρο, αποκαλύπτει το γυναικείο σώμα με μεγάλη δεξιοτεχνία και δίνει με έξοχο τρόπο την εντύπωση του λεπτού και βρεγμένου υφάσματος, που άλλοτε κολλάει στο σώμα και άλλοτε κυματίζει στον άνεμο.



                         

                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου