Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Τι είναι τα εικαστικά Κυρία;                     ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ – ΕΙΚΑΖΩ – ΕΙΚΑΣΜΑ - ΕΙΚΟΝΑ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ , ένα μάθημα που ξεδιπλώνει την δημιουργική πλευρά της προσωπικότητας του παιδιού, την φαντασία του και την ανάγκη έκφρασης των σκέψεων και των συναισθημάτων του απέναντι στον κόσμο.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, ένα μάθημα που δυναμώνει  μέσα από την δημιουργία,  την αντίληψη στο παιδί , την κριτική σκέψη, την συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη, την  ενσυναίσθηση  και την συνεργατικότητα .

Τα ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ συνδέονται με όλα τα γνωστικά μαθήματα , δίνοντας στο παιδί την δυνατότητα κατανόησής τους μέσα από την εμπειρία και την πράξη .

 Είναι η ποίηση μέσω της εικόνας, η ιστορία και η διήγηση σε εικόνες , η γνωριμία με το πολιτισμό μας  και τον πολιτισμό των άλλων (βιωμένη γεωγραφία του κόσμου), είναι  η εμπειρική γνωριμία του παιδιού με τον κόσμο γύρω του, το περιβάλλον όλο , τη φύση.

Τα ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ είναι  η μουσική και οι ήχοι στα σχήματα, στα χρώματα, στις γραμμές και τα σημεία, ακόμα περισσότερο όταν αυτά συναντιούνται  σε διάλογο μεταξύ τους.

Τα ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ συνδέονται με όλες τις επιστήμες.
Είναι πρωτίστως   μαθηματικά, αναλογίες, αρμονίες, μέτρο, γεωμετρία, ρυθμός, ισορροπία.

Τα ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ συνδέονται ανεξαιρέτως με όλες τις τέχνες!  Εκτός των Καλών Τεχνών, Γλυπτική, Αρχιτεκτονική, ζωγραφική, Μουσική, Ποίηση, Χορό, Θέατρο, Κινηματογράφο, ας σκεφτούμε τέχνες όπως ,μαγειρική,  κομμωτική,  ραπτική , κηπευτική, ζαχαροπλαστική, επιπλοποιία ,οικοδομικές τέχνες και τόσες άλλες…..!!

‘Ολη η ιστορία της Τέχνης  είναι συνάμα και ιστορία της ανθρώπινης σκέψης ,  φιλοσοφίας , θεολογίας και όλων των επιστημών  εικαστικά εκφρασμένων.

΄Εχει ειπωθεί πως η Τέχνη επιτελεί ότι και το όνειρο . Εκτονώνει το υποσυνείδητο του ανθρώπου στον ύπνο του για να ησυχάζει ο άνθρωπος στον ξύπνιο του. Με άλλα λόγια η Τέχνη είναι να ονειρεύεται κανείς  στον ξύπνιο του και σε εγρήγορση!

Τα ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ είναι το όνειρο του παιδιού κι ο «τόπος»  της ησυχίας μέσα στην ταραχή των χρόνων της ωρίμανσης που διαβαίνει.

                                ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Τα ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ είναι μια γλώσσα με την δική της αλφαβήτα και γραμματική . Αυτή  είναι διδακτή και όλοι μπορούν να γίνουν κάτοχοι της γλώσσας αυτής , αν όχι μέτοχοι δημιουργοί τουλάχιστον  εξασκημένοι και εξοικειωμένοι θεατές κοινωνοί της Τέχνης και του Πολιτισμού.

                          Να μην στερηθεί  κανένα παιδί  την γλώσσα αυτή,
                       …………….ονειρεύομαι πάντα ξύπνια!
                               Ολυμπιάδα Κελαϊδή – εικαστικόςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου